Kost & træning

Hos Fris-Pust kostpolitik tager udgangspunkt i Fødevarestyrelsens 10 officielle kostråd og føre til en sund, varieret balance i det, beboerne spiser og drikker i en hverdag fyldt med madglæde.

Vores sundhedspersonale har i udarbejdet vejledning om nødvendig information omkring kost og ernæring til personale og beboere i Frisk-Pust

Frisk-Pust’s kostpolitik gør det muligt for den enkelte beboer at vælge en sund kost, der passer til ham/hende og som tager hensyn til evt. sygdom, kultur, religion mv. Mange beboere oplever at den medicin, der tilbydes, kan påvirke kroppen og metabolismen. Det er også almindeligt kendt, at psykofarmaka kan øge vægten, hvoraf normalkost er ganske afgørende.

Træning, kost og personlig velvære er blot få af mange sundhedsfremmende initiativer, som vi tilbyder vores beboere. Vi sørger for at styrke beboernes velbefindende ved at sammensætte en sund, varieret og næringsrig kost med kontinuerlige træningspas, der er tilpasset den enkeltes behov. Den daglige motion og rette kost er nøglen til et længere og sundere liv, der resulterer i bedre trivsel i dagligdagen. Disse vil være sammensat efter Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Tager vi udgangspunkt i motion, findes der to centrale aspekter: det fysiske og det psykiske aspekt. Alt dette medvirker til forebyggelse af sygdomme som knogleskørhed og sukkersyge og en hurtigere restitution af mere almene sygdomme under søvnen. Det psykiske aspekt spiller også en stor rolle i vores personlige velvære, som den fysiske aktivitet bidrager til, for når du er træt i kroppen efter at have dyrket en god gang motion, kan du stadig være ‘ovenpå’ mentalt. Træning er med til at udskille vigtige signalstoffer i hjernen som endorfiner, serotonin og dopamin.

Endorfiner giver følelsen af lyst, succes og energi, mens serotorinproduktion øges ved rytmiske bevægelser i hjernen, f.eks. ved løb. Dopamin er en afgørende drivkraft bag alle positivt motiverede handlinger, hvortil der er knyttet oplevelser af velvære. Dernæst kan fysisk aktivitet genvinde ro og balance i kroppen ved sænkning af stresshormonet kortisol. Kosten er også et vigtigt element, når vi forsøger at omstille os til en sundere livsstil. Den rette mængde af proteiner, vitaminer og mineraler i de fødevarer, vi indtager, er essentielt for vores krop, hud og helbred og ikke mindst afgørende for at nå de fysiske mål, vi sætter. Hos Frisk-Pust har de beboer medindflydelse på valget af de tre hovedmåltider, og de har mulighed for at tilberede maden sammen med personalet.