Kost & træning

Frisk-Pusts kostpolitik tager udgangspunkt i Fødevarestyrelsens 10 officielle kostråd og fører til en sund, varieret balance i det, borgerne spiser og drikker, i en hverdag fyldt med madglæde.

Vores sundhedspersonale har udarbejdet en vejledning med nødvendig information omkring kost og ernæring til personale og borgere i Frisk-Pust.

Vores kostpolitik gør det muligt for den enkelte borger at vælge en sund kost, der passer til ham/hende og som tager hensyn til eventuel sygdom, kultur, religion mv. Mange borgere oplever, at den medicin, de tilbydes, kan påvirke kroppen og metabolismen. Det er også almindeligt kendt, at psykofarmaka kan øge vægten, hvorfor en balanceret kost er ganske afgørende.

Træning og kost er blot få af mange sundhedsfremmende initiativer, vi tilbyder vores borgere med henblik på at opnå personligt velvære. Vi sørger for at styrke borgernes velbefindende ved at kombinere en sund, varieret og næringsrig kost med kontinuerlige træningspas, der er tilpasset den enkeltes behov. Den daglige motion og rette kost er nøglen til et længere og sundere liv, der resulterer i bedre trivsel i dagligdagen. Disse vil være sammensat efter Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Tager vi udgangspunkt i motion, findes der to centrale aspekter: det fysiske og det psykiske aspekt. Alt dette medvirker til forebyggelse af sygdomme som knogleskørhed og sukkersyge og fordrer en hurtigere restitution af mere almene sygdomme under søvnen. Det psykiske aspekt spiller også en stor rolle i vores personlige velvære, som den fysiske aktivitet bidrager til, for når du er naturligt træt i kroppen efter motion, kan du stadig være ‘ovenpå’ mentalt. Træning er med til at udskille vigtige signalstoffer i hjernen som endorfiner, serotonin og dopamin.

Endorfiner giver følelsen af lyst, succes og energi, mens serotoninproduktionen øges ved rytmiske bevægelser i hjernen, f.eks. ved løb. Dopamin er en afgørende drivkraft bag alle positivt motiverede handlinger, hvortil der er knyttet oplevelser af velvære. Dernæst kan fysisk aktivitet genvinde ro og balance i kroppen ved sænkning af stresshormonet kortisol. Kosten er også et vigtigt element, når vi forsøger at omstille os til en sundere livsstil. Den rette mængde af proteiner, vitaminer og mineraler i de fødevarer, vi indtager, er essentielt for vores krop, hud og helbred og ikke mindst afgørende for at nå de fysiske mål, vi sætter. Hos Frisk-Pust har borgerne medindflydelse på valget af de tre hovedmåltider, og de har mulighed for at tilberede maden sammen med personalet.